Sanal Gerçeklik Nedir? - Serkan Hüseyin Atay
Teknoloji

Sanal Gerçeklik Nedir?

Sanal gerçeklik nedir? sorusuna en güzel cevabı teknoloji ilerledikçe alıyoruz. Artık neler yapabiliriz sorusunu sormaya başlayalı da çok oldu. Sanal gerçeklik tabirini hızla gelişen teknoloji ile artık çok rahat tanımlayabiliriz. Şimdi her alanda her yerde sanal gerçeklik ortamlarına rastlayabilirsiniz. Bu yazımızda sizlere sanal gerçeklik hakkında çok detaylı bilgiler vereceğiz.

Teknoloji geliştikçe hayatımıza hızlı bir merhaba diyen sanal gerçeklik bizleri önce şakına çevirdi sonrasında ise daha çok ileri gideceğimizi bize anlattığı için bu güzel teknolojiye ayak uydurur olduk. Halen sanal gerçeklik ne olduğunu bilmeyen kişiler olduğu için sanal gerçeklik gözlüklerinin hangi alanlarda nasıl kullanıldığını göreceğiz.

Sanal Gerçeklik Ortamları Neler?

Sanal gerçeklik kullananlara canlı ve kanlı ortamda bulunma hissi yaşatan bir sistemdir. Bilgisayar kaynaklı olan bu sistem bizlere eldiven, ekran ve özel gözlükler aracılığıyla sanal alanda hissetme özelliğini veriyor. Sanal gerçeklik ekipmanlarını ilk kullanan insanların yaptığı hareketler ve salgıladığı hormonlar bu ortamın insanlar üzerinde çok büyük bir etkiye sahip olduğunu bizlere kanıtlıyor.

Sanal gerçeklik hızlı yayılım gösterdiği dünyamız da farklı alanlarda kullanılabilmektedir. Oyun sektöründe boy göstermesi sonrasında farklı mesleki alanlarda teknolojik gelişmelere ayak uydurmayı başarmıştır. Sanal gerçeklik birçok alanda kullanıldığı gibi ortamlara göre de kendi arasında ayrılmıştır.

  • Tam Katılımlı Sanal Gerçeklik
  • Kısmi Katılımlı Sanal Gerçeklik
  • Ortak Katılımlı Sanal Gerçeklik

Bu alanlara dilimiz döndüğünce açıklayacak olursak;

Tam Katılımlı Sanal Gerçeklik Ortamları

Deyim yerindeyse sanal gerçekliği bulunduğunuz ortamda dibine kadar hissettiğiniz ortamlardan biridir. İnsan vücudunun tam anlamıyla kokuda dahil her evreyi hissettiği ve o ortamda olduğuna inanabileceği müthiş bir ortam olarak tanımlanabilir.

Bir yerden düşüyorsanız o adrenalini yaşar ve hormonlarınızda ki değişimi hissedebilirsiniz. Attığınız her adımda sesleri, ortamı eksiksiz hissedebilirsiniz. Bilgisayar destekli olarak hazırlanan bu ortamlar tam katılımlı olarak literatürde kendine yer bulmuştur. Bu ortama “Arttırılmış gerçeklik de” denmektedir.

Kısmi Katılımlı Sanal Gerçeklik Ortamları

Kısmi katılımlı sanal gerçeklik adında anlaşılacağı gibi kısıtlı tam olarak sanal olmadığınız ortamlar için kullanılmaktadır. Bu tür ortamları oyunlarda ve simülatörlerde görebiliyoruz. Gerçek dünya ile bağın kopmadığı sanal ortama bağlansanız bile gerçek dünyada olduğunuzu bildiğiniz bir alandır.

Bu ortamlar da insanlar büyük tepkiler vermez ama bu ortamlar bile insanlarda güzel hisler uyandırarak farklı hülyalara dalmanızı sağlayabilir. Bu ortama örnek verecek olursak oyun salonlarında motosiklet üzerinde kask taktığınızda sadece kafanızın ve gözlerinizin kapandığı, ayak ve ellerinizin ortamdan etkilenmediği durumudur.

Ortak Katılımlı Sanal Gerçeklik Ortamları

Ortak katılımlı adı üstünde birden fazla kişinin sanal ortamda bulunduğu ve bu ortamın gereksinimlerine ayak uydurduğu kısmi sayılabilecek ortamlardandır. Bu ortamlar özellikle tıp, mimari ve eğitim alanlarında çokça kullanılmaktadır. Bilgisayar ortamında hazırlanan sanal mimari yapıların insanlar tarafında gözlük takılarak gezilmesi, bir operasyonun birçok kişinin katılımı ile izlenebilmesi gibi açıklanabilir.

Eğitim alanında da sanal bir eğitim ile insanlara ulaşılması artık bu teknolojinin hayatın her alanında kullanıldığının bariz kanıtıdır.

Ufka bakıp daha ileriye gitmek için çabalayan insanoğlu belki de bu hayaline biraz daha yaklaşmış olabilir ne dersiniz?…

Alt Tire ( _ ) ve Orta Tire ( – ) Nedir? Klavyeden Nasıl Yapılır?

Soğuk cüzdan Nedir? Nasıl Açılır?

İnternetten Yapılabilecek 5 Farklı İş

Youtube ile Para Kazanma

Nilüfer Çiçeği Ne Anlama Gelir?

Çin Takvimi Nedir? Nasıl Hesaplanır?

Yeşil Kalp Anlamı Nedir?

Sarı Kalp Anlamı Nedir?

Kırmızı Kalp Anlamı Nedir?

Pembe Kalp Anlamı Nedir?

Turuncu Kalp Anlamı Nedir?

TED

 

Click to rate this post!
[Total: 1 Average: 5]

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu
Kapalı
Kapalı