Yapay Zeka İnsanlık İçin Tehdit mi? - Serkan Hüseyin Atay
Kayıt Dışı

Yapay Zeka İnsanlık İçin Tehdit mi?

Yapay Zeka İnsanlık İçin Tehdit mi? Hayır, dersem, yüksek olasılık bana gülersiniz. Zira izlenen her filmde yapay zekâ hep bir tehdittir. Altı üstü film bu, gerçek değiller diyebilirsiniz. Oysa filmlerin kısa zamanda gerçekleştiğine dair pek çok olay var.

Truman Show

Jim Carrey başrolde…

Harika bir hayatı var. Yirmili yaşlara geldiğinde hayatında her şeyin hep aynı şekilde gerçekleştiğinin farkına varıyor. Siz de farkındasınız değil mi? Sabah siyah camlı minik bir makine mekanik seslerle sizi uyandırıyor. Neye uğradığınızı şaşıyorsunuz. Sonra dünyaya dönüyor ve lavaboya gidiyorsunuz. Sonra kıyafetlerinizi giyip iş yerine huraaaa…

İş yerinde hep aynı hareketler…

Eve aynı şekilde dönüş ve yüksek olasılık evde aynı şeyleri yapma…

Truman, sizin yaşadıklarınızı fark ediyor ve bu rutin garip geliyor ona. Bizde de bir söz var bu durumla ilgili: “İki günü bir olan zarardadır.” Bizde bu zarar durumu haftada 5 güne çıkıyor. Dolayısıyla beş günü bir olan biz zarardayız. Truman, bu beş günlük zararın sebebini merak ediyor ve en son öğreniyor. Doğumdan o an ki zamana kadar yaklaşık 20 yılı canlı dizi haline getirmişler. Yaşadığı hayat gerçeğe benzetilmiş kocaman bir stüdyodan ibaret… Tüm hayatı önceden planmış. Her saniyesi canlı yayınlanıyor.

Filmden çıkışta anladım ki bu durum bizim durumumuz. Sonra tüm dünyada BBG evi adı altında filmin dizileri oynamaya başladı. Oysa biz zaten her gün bize biçilen bu oyunu beş gün oynuyoruz. Diğer iki günü biz hafifçe değiştirebiliyoruz yoksa sigortamız atar.

Mecidiyeköy, Bayrampaşa, Kağıthane, Altınşehir, Beylikdüzü… Neresi varsa hepsinin bodrum katında İngilizcesi textile / tekstil olan işi yapanlar sürekli dikiş dikmekte… parça başı para almaktalar. Bu isimsiz Trumanlar İstanbul’un bodrumlarında dünyanın kıyafetini dikiyor. Yine de yetiştiremiyorlar. Peki nereye yetiştiremiyorlar bilinmez ama videonun (Türkçesi olmayan bir İngilizce bir kelime daha!) birinde bir bilgisayar bir ayakkabının üstünü birkaç saniyede tezgah üzerinde dikiyordu. Yani yapay zekâya sahip bir bilgisayar bu örücü köleleri bir anda işsiz bırakabilir. İsimsiz bu köleler kölelikten emekli olup işsiz de kalabilir. Neden? Çünkü yapay zekâyı geliştirmek zorundayız. Neden? Çünkü insanlığın sonunu getirmek istiyoruz. Neden? E zaten ölüyoruz!

Yapay zekâ, gerekli bir şey gibi görülmekte… Oysa dünyanın sonunu pekâla getirebilir. Nasıl mı?

Terminatör filmini mutlaka izlemişsinizdir.

Yapay zeka dünyayı ele geçirmiş fakat bir kişi bu makinelerin canına ot tıkamaktadır. Makineler de o kadar zeki hale gelmiş ki zaman makinesi icat etmiş ve geçmişe, yapay zekâya sahip ve insan gibi görünen ( Arnold Schwarzenegger) bir robotu o insanın annesini yok etmek için gönderiyorlar. Robot, ortalığı yakıp yıkıyor. Tehlike de burada… İsimsiz işçiler belli bir hızda üretim yapıyor. Oysa yapay zekâ yüz hatta bin kat daha fazla üretim yapabilir. Trumanlar 5 gün kurulmuş robot gibi çalışırken yapay zekâya sahip bir robot 7/24 çalışabilir. İyilik için çalıştırıldıklarında yapay zekâ her alanda dünyaya müthiş bir devinim kazandırabilir.

Yeni ilaçlar büyük hızla bulunabilir.

Suçlular 5 saniye içinde tespit edilebilir.

Maden çok hızlı çıkarılabilir.

Alışveriş çok daha hızla ve daha az hata ile yapılabilir.

Tüm bunlara ek binlerce şey sayılabilir. Yine de kötü durumların sadece savaş olgusu tehlikeyi göstermek için yetebilir.

Ne olursa olsun amacını gerçekleştirmek için durdurulamayacak şekilde kodlanan bir yapay zekâ binlerce milyonlarca insanın ölümüne sebep olabilir. Hiç durmadan amacına ulaşmak adına ilerleyebilir. Bunların yüzlercesini düşünün… Alın size dünyanın sonu…

Şu an yapay zekâ kendisini daha çok alışveriş ve oyunlarda gösteriyor gibi olsa da savaşta kullanılıyor olmalı… zirâ her bir icat öncelikle askeri alan için kullanılır. Yapay zekâ da yüksek olasılık savaştaki üstünlük için kodlanmaktadır. Aynı cep telefonunda olduğu gibi yapay zekâ da savunma sanayi için üretilir daha sonra halkın kullanımına açılır.

Asıl tehlike yapay zekânın zekâ kelimesinde gizli…

Gelecekte yapay zekânın yaratacağı bir tehlikeyi bertaraf edecek iki ayaklı memeliler yapay zekânın zekâ seviyesinin oldukça altında kalacağı için yapay zekânın bir sonraki adımını tahmin edemeyip yok olup gidebilir. Çünkü yapay zekâ aynı ilk yapay zekâ olan DeepBlue’daki gibi her seferinde Kasparov’u yenebilirken ondan bin kat daha zeki olup tahmin yapabilecek bir yapay zekâ, zeki bir insanın yanında bir deha gibi kalacaktır. En ilkel yapay zekâyı yenemeyen dünyanın en iyi satranççısı, yüz kat daha zeki bir yapay zekâyı kesinlikle yenemeyecektir.

Neredeyse her filmde bu durum aynı şekilde işlenmekte ve her nasıl oluyorsa insanlar bir şekilde galip gelmektedir. Oysa mutlu sonlar sadece filmlerde olmaktadır.

Matrix’te Neo yapay zekâyı alt etmektedir.

Conor, terminatörü yok etmektedir.

Bruce Willis, Suretler’i durdurmaktadır.

Ve saire… ve saire… her filmde aynı Yeşilçam filmi gibi hep mutlu son var.

Gerçek hayat öyle değildir. Değişmez bir şekilde gerçek film, neredeyse %99 oranında hep kötü bitmektedir. Bu kötü son da hızla yaklaşmaktadır.

Yapay zekâ daha bir iki yıl önce yürürken denge kuramıyordu. Şimdiyse insanı bırakın Ninja gibi hareket etmekteler. En büyük sporcuların bile yapamadığı hareketleri yapabilmekteler.

Normalde insanlık bildiğimiz, alışık olduğumuz, davranışlarını tahmin ettiğimiz siz ben gibi insanlar ve psikopatlar olarak ikiye ayrılmakta… Psikopat kişi duygu yoksunluğuna sahip olduğu için normal insan gibi hareket etmeyip çevresine zarar verir. Yapay zekâ da her ne kadar duyguları taklit ede dursun, hiçbir zaman bir annenin duygularına sahip olamayacaktır. Bir insan gibi mutlu olmayacaktır. Karşıdaki insanı anlayamayacak bir yapay zekâ her anlamda insanlık için bir tehdittir.

Psikopat kişi, karısını çocuğunu düşünmeden öldürür. Robot da bunu her insan için yapabilir. Bu durum yüksek olasılık sadece olasılıkta kalmamış bunun denemeleri dünyada mutlaka yapılmıştır. Yüksek olasılık masum bir insan bu denemelerle ölmüştür. Gerçekleşmesi muhtemel bu tehlikeyi insanlığın sadece küçük bir risk olarak görüp yapay zekâ araştırmalarına hiç olmadığı kadar para harcanmasının hızı ile dünyanın sonunu getirecek yapay zekileştirme hızının ilerleyişi eşit gibi görünüyor.

 

Tübitak

Emperyalizm Nedir? Ne Zaman Ortaya Çıktı?

Din Ve Bilim Uyumlu Mu?

Göbeklitepe Ve Olası Gerçekler

İnsan Bilinci Ne Zaman Başlar?

Click to rate this post!
[Total: 1 Average: 5]

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Kapalı
Kapalı