Serzeniş ne demek? - Serkan Hüseyin Atay
Sosyal Medya

Serzeniş ne demek?

Serzenişte bulunmak ne anlama gelir? TDK anlamı

Vücut dili ve konuşma ile karşımızdaki kişilere ne hissettiklerimizi ve düşündüklerimizi en uygun şekilde iletmeye çalışırız. Mutluluklar için güler yüz, birkaç güzel cümle ve el kol hareketleri kullanırız. Üzgünlükler için de mimiklerimiz ele verir bizleri. Konuşamasak da karşımızdaki kişi anlar. Elbette sadece üzgün ve mutlu olmayız. Çünkü yanlış anlaşılma, hakkımızın yenilmesi gibi önemli konularda rahatsız olur ve bu rahatsızlığı belli etmek için serzenişte bulunuruz. Serzeniş de konuşma ve vücut dili ile anlatılabilir. Ancak öncelikle serzeniş ne demek sorusunu yanıtlayalım. Bunun dışında Türk dil kurumu açıklamasında ne olduğunu ve tam olarak ne anlama geldiğini de öğrenelim.

Serzeniş ne demek? TDK sözlük anlamı nedir?

Türkçe olmayan serzeniş kelimesi halk arasında sitem etme olarak bilinir. Serzeniş demek ile ne mutlu ne de üzgün olduğunuzu belli edersiniz. Karşınızdaki kişiye belirli konudaki rahatsızlık durumunuzu anlatmaya çalışırsınız.

Serzeniş kelimesinin Türk dil kurumu sözlük anlamı ise yaşanan bir olay ya da durumdan sızlanma ve yakınmadır.

Serzeniş kelimesinin eş anlamlıları nelerdir?

Toplum olarak kelime hazinemizi genişletmeyi severiz. Bu nedenle bir kelimenin eş anlamlarına önem verir ve daha çok Türkçe hâlini kullanmaya çalışırız. Serzeniş, Farsça bir kelime olduğu için eş anlamlılarından destek alabilirsiniz. İşte serzeniş kelimesinin eş anlamlıları…

  • Yakınma, sitem etme ile daha yakından bağlantılıdır. Ancak serzeniş kelimesinin yerine de kullanılabilir.
  • Sitem, serzeniş kelimesi için en yakın eş anlamlı kelimedir. Ayrıca serzeniş kelimesinden daha sık kullanılır.
  • Takaza kelimesi başa kakma ve serzeniş anlamına gelir. Çok sık kullanılmaz.
  • Veryansın, serzenişten daha ağır bir anlam taşısa da yerine kullanılabilir. Bazen büyük bir haksızlık karşısında serzenişlerimiz yüksek olur ve veryansın ederiz.

Serzenişte bulunmak ne demek?

Hoşnut olmadığımız bir durum ya da olay karşısında kendimize karşı yapılan haksızlığı, dostlarımıza ya da bize bu haksızlığı yapan kişiye anlatırız. Amacımız derdimize ortak olunması, çözüm bulmaya çalışmamız ya da sadece psikolojik olarak rahatlamaya çalışmamızdır. Yakınlarımıza sorunlarımızı anlatıp içimizi dökmek isteriz. Bunu yaparken de rahatsızlığımızı bildirmek için farkında olmadan bazen yüksek sesli sızlanır ve bazen de vücut dilimizi kullanırız. Şikâyet gibi de düşünülebilir. Haksızlıklar karşısında yetkili kişilere de serzenişte bulunuruz çünkü. Adaletin yerini bulması için olaya dahil olmayan kişilere anlatmak en iyisidir.

  • Ne kadar serzenişte bulunursa bulunsun haklı olmadığını düşünüyorum.
  • Bana serzenişlerini anlattı. Bu kadar canının yandığını bilmiyordum doğrusu.
  • Dolabından kitabını aldığım için bana serzenişte bulundu ve benimle bir daha konuşmadı.

Serzeniş kelimesi ilk kez 1360 yılında bir eserde yer almıştır. Türkçede şikâyet etme ve yakınma anlamlarını ifade eder. Farsça başa kakma deyiminden alıntıdır. Boşa serzeniş, serzenişte bulunma ve sade bir şekilde serzeniş olarak kullanılır.

Serzeniş Kelimesine Örnekler

Eski yaşadıklarımı dile getirmesi hoş değil.

O’nun yaptıklarına karşı bana sitem ediyordu.

Arkadaşına verdiği borcu her defasında birilerine söylemesi etmesi, kabaca bir davranış.

O kadar yorgunum ki kimsenin dertlerini ve sitemlerini dinleyecek takatim kalmadı.

Ben ona düşüncelerimi ilettim, ancak O yine de bildiğini okumaya devam etti.

Altı çizili ve koyu renkli cümleler Serzeniş kelimesine kullanılan eş anlamlı kelimelerdir. Bu örnekler Serzeniş kelimesini çok iyi anlatacaktır.

Kanıksama Nedir?

Küçük Ünlü Uyumu Nedir?

Ünsüz Benzeşmesi Nedir?

Ünlü Daralması Nedir?

Click to rate this post!
[Total: 1 Average: 5]

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Kapalı
Kapalı