İskitler (Sakalar) – İskitler kimdir maddeler halinde -
Genel KültürTarih

İskitler (Sakalar) – İskitler kimdir maddeler halinde

İsketler Kimdir?

İskitler (Sakalar) – İskitler kimdir maddeler halinde

İskitler bilinen İlk Türk boyudur. İskitlere Sakalar’da denmektedir. Sınavlarda karşınıza Sakalar olarak çıkarsa bunun İskitler olduğunu anlamanız gerekmektedir.Yoksa yanılgıya düşüp soruyu yanlış cevaplarsınız. Ösym sizi genelde yanıltmak isteyebilir. O yüzden detaylı olarak öğrenmemiz gerekir. Şimdi İskitler yani Sakalar hakkında bilmemiz gereken şeyleri maddeler halinde sıralayalım:

İskitler’in En önemli Özellikleri

  • İskitler Bozkırın Kuyumcuları olarak bilinir.( Özellikle sınavda bu soru çıkmaktadır. )
  • Tarihte Amazon savaşçıları denen kadın savaşçılar İskitler’de yaşamışlardır
  • At koşum takımlarını yapmışlardır
  • Tarihte bilinene ilk kadın hükümdar Tomris Hatun İskitler’inhükümdarıdır.Ve bu özellik İskitlerin en önemli özelliklerinden birisidir.Sınavlarda çok sık sorulur.
  • Eyerleme ve Üzengiyi yapmışlardır
  • İskitler denilince akla diğer bir hükümdar Alper Tunga gelmektedir.Firdevsi’nin şehname adlı eserinde Afrasiyab olarak geçen Türk hükümdarıdır.
  • Maden işlemeciliğinde hayvana üslubunu kullanmışlardır
  • İskitler Tarihteki ilk Türk boyudur
  • En önemli Hükümdarı Alper Tunga’dır.

Sık Sorulan Sorular

Dünyaca Ünlü tarihçiler ve yapılan araştırmalar sonucunda  İskitlerin ( Saka ) Türk olduğuna dair çok kuvvetli kanıtlar vardır. Yapılan  araştırmalarda İskitlerin, Turanid bir kavim olduğu söylenmektedir.

İskitlerin genellikle İran kökenli bir halk olduğu, halkın konuştuğu dilin bir Doğu İran dili olduğu yapılan araştırmalarda ortaya çıkarılmıştır. İskitlerin dini iskit dini adı verilen  antik çağda ki  İran dinlerinin karakteristik özellikleri ile aynıdır.

iskitlerin döneminde yazılmış olan destanlar Alper Tunga Destanı ve Şu Destanıdır.

Alper Tunga Destanı

“Eğer dikkat edersen görürsün ki dünya beyleri arasında en iyileri Türk beyleridir. Kelimesi ile bilinen destan Alper Tunganın kahramanlıklarını ve iranlılar ile yapılan savaşlardan tutun hükümdarların hile ile nasıl öldürüldüklerini de anlatır. Firdevsinin şahnamesi bu destana dayanmaktadır.

Şu Destanı

Saka Hükümdarı Şu ve türklerin İskenderle yaptığı savaşları anlatmaktadır.

Click to rate this post!
[Total: 1 Average: 5]

İlgili Makaleler

Bir Yorum

  1. Merhaba Serkan Bey yazmış olduğunuz makaleleri bilgileri öylesine doğru anlatmışsınız ki inanın yazılarınızı severek okuyorum takip ediyorum yazmış olduğunuz bu bilgiler için size çok teşekkür ederim yazılarınızın devamını bekliyorum her zaman takipçinizim tekrardan teşekkür ederim

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Kapalı
Kapalı