Vegan Kimdir? - Serkan Hüseyin Atay
BeslenmeVegan
Trend

Vegan Kimdir?

Veganlık Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Vegan Kimdir?

Aslında vegan diye bir canlı ya da bir beslenme şekli yoktur. Dişlerine göre beslenme şekli vardır. Yine de bir tanım yapmak gerekirse: “Dişlerinin kesebileceği, midesinin kaldırabileceği çiğ yiyecekleri tüketen canlıya  vegan denir.” denebilir. Vegan kelimesi azınlık grup yaratıp onları dışlamak için uydurulmuş olabilir. Oysa birazdan 99 nokta 99 gibi bir rakam okuduğunuzda aslında azınlık olarak anılan grubun dünyanın tamamını kapsadığını fark edeceksiniz.

Canlının Vegan Olduğu Nasıl Anlaşılır?

Dişlerinden anlaşılır. Canlılar diş olarak ikiye ayrılır. Aslan gibi konik, uzun ve sivri dişleri olan ve dişleri dikdörtgenimsi olup bezelye tanesi gibi yan yana dizilen canlılar dışında başka diş şekline sahip canlı yoktur. Bir canlının dişleri ya kesicidir ya öğütücüdür.

Biri testere gibidir. Diğeri değirmen. Dişleri kesici olan canlılar kesilmesi zor yiyecekleri yer. Et, bağırsak, sinir, kemik gibi. Dişleri öğütücü olanlar da bezelye tanesi gibi yan yana dizilen dişlerin öğütebileceği şeyleri yer; elma, incir, fındık, muz, nohut, karpuz gibi.

Nohut, yukarıdaki zoraki tanımda verilen yeşil çiğ nohut olup yeşil kabuğunu patlatarak zevkle yediğimiz nohuttur. Özetle aslan, muz yemiyorsa dişlerine uygun besleniyordur. Sincap, et yiyorsa dişlerine uygun beslenmiyordur, zira o dişler eti kesemez. Aslanın dişleri de muz yesin diye kemik kırabilir güçte ve şekilde yaratılmamıştır. Dişler beslenme şeklinin aynasıdır.

Dişlerine Uygun Beslenen Canlılar Dünyanın Yüzde Kaçıdır?

Dünyadaki canlıların %99,99’u dişlerine uygun beslenir.

Dünyada ki Canlıların Yüzde Kaçı Vegan?

Dünyadaki canlıların %99,99’u vegandır.

Normalde dişleri şu an’a kadar betimlediğimiz gibi beslenme şeklinin tartışmasız ayırt edicisi olarak varsaydığımızda bu soruya cevap vermemek gerek zira dişine göre beslenmeyen canlı türü 1 ise dişine göre beslenen tür sayısı 1 milyondur. Balık, kuş vs. tüm canlılar dişlerine göre beslenir.

Önemli olan olay bekçiyi (diş’i) geçebilmek de değildir. Bir mağazadaki bekçi geçildi mi insan binanın her odasına girebilir. Yiyecek de öyle bir şeydir. Bir yiyecek dişi geçebildi mi vücudun her tarafına gidebilir. Bu demek değildir ki… pişirmek.. taşla kırmak.. ezmek.. yiyeceği canlının vücuduna uygun hale getirir.

Akrep zehiri pişirilse zehir özelliğini kaybeder. Canlı bu zehri yer içerse ölmez. Çiğ halde canlıyı öldüren zehir, piştikten sonra öldürmez. Öldürmemesi canlının vücuduna uygun bir besin olduğu anlamına gelmez. Önemli olan çiğ yenen yiyeceklerdir. Dünyadaki canlıların da neredeyse tamamı çiğ beslenir. İnsan hariç…

Veganlar Ne Yer?

Kuru fasulyeyi haşlayın. Ezin. Sarımsak, karabiber, tuz, bayat ekmek, biraz sıvı yağla karıştırın. Daire şekline getirin. Yağda kızartın. Hamburger ekmeğinin arasına ince kesilmiş domates ve marul koyun. Üstüne kızarttığınız fasulye dilimini, onun da üstüne ince soğanlar koyup hafif ketçap koyun.

Bu hamburgerin yanına elma dilim patates yapın. İçecek olarak gazlı gazsız neyi seviyorsanız onu için. Bunların tadının dışardan alınabilecek bir menüyle aynı tatta olduğunu göreceksinizdir. Bu menü eski alışkanlığından vazgeçemeyecekler içindir. Bunun dışında insan doğadaki her şeyi çiğ olarak mevsiminde tüketebilir. Mercimek dahil. Çiğ olarak aynı nohut gibi lezzetlidir.

Canlıların %99,99’u zaten böyle yapar. Hiç biri farklı bir işlemden geçirip yemez. Hem daha kolaydır. Domatesi doğra, soğanı dilimle, marulu yıka ince ince kıy, biraz salatalık ekle, içine nar ekşisi ve zeytin yağı yok, limonu unutma, güzelce süsle falan gitti yarım saat. Yemek pişirmek için de gitti 2 saat. Ne kaldı yaşayacak? At mercimeği düdüklüye.

Kabuğunu soyup tüm soğanı da ekle. Suyunu koy. Kapağını kapat. Pişirdiğin çorba gerçekten de mercimek çorbası gibi kokar, lezzeti de tamdır. Kır soğanı elinle. Yanında ye. Artan 2 saatte dostunla keyif yap, muhabbet et. Çocuğunu sevindir. Lezzet için kafanı 2,5 saat kuma gömme. Yemek için yaşama.

Veganlar Sağlıklı Beslenir mi?

Orangutan kocamandır. Çok güçlüdür. Sağlıklıdır. Bunları veren şey tek bir yapraktır. Aslanlar geyikle beslenir. İki gün yemek yemeseler de sağlıklı kalırlar. Balık balığı yer. Sağlıklı kalır. Her canlı kendi habitatındaki çiğ şeyi yediğinde sağlıklı kalır. İnsan da öyledir.

İnsan çiğ yedikçe vücuduna oksijen, lif alır. Çünkü karpuzun %99’u sudur, oksijendir. Fasulyede bir sürü lif vardır. Hayvandan gelen şeylerde lif yoktur. Sağlıklı olmak kişiye göre değişen bir şey değildir. Dişlerinin izinden giden canlı sağlıklı besleniyordur.

Veganlık Bir Yaşam Şekli mi?

Evet, canlılar dişine göre beslenmezse hızlı yaşlanırlar. Dişine uygun olarak sürekli havuç yiyen tavşan sağlıklı bir yaşam seçmiş olur. Dişi kesemiyor diye eti pişiren insan tavşanın havuç yediği oranda et yerse sağlıksızlaşır. Hızlıca yaşlanıp ölür. Her şeyin fazlası zarar sözü tam burası için geçerlidir.

Çünkü insan vücudu, içine giren zararlılara karşı X-Man gibi kendini yeniden onarır. Tavşan gibi et yiyen insanın vücudu kendisini X-Man gibi hızlı onaramayıp hastalanır. Hoş tavşan gibi de yiyemez. İnsan önce o kemiği bıçakla ayıracak, etin kanını süzecek, satırla küçük parçalara ayıracak, pişirecek de o zaman bekçiyi (dişi) geçebilir hale gelecek.

O zaman da insan sırf yemek için yaşamış olacak. Evet, veganlık bu açıdan bakıldığın bir yaşam şekli; eti pişirmeye uygun hale getirmek bir eziyet, pişirip yiyip ağırlıktan uyuklar hale gelip uyuşmak daha bi eziyet. Veganlık böyle olmayan bir yaşam şeklidir.

Protein!!

Su hariç her şeyde protein vardır. Çok katı olanlar çok, katılığı neredeyse olmayanlarda az protein vardır. Bunun da sebebi yine sudur. Karpuzun çok çok çoğu sudur. O yüzden proteini yok denecek kadar azdır. Fındık oldukça serttir ve aynı mercimek gibi bol protein içerir. Sincap bu bol proteinle aynı şimşek gibi hareket eder. Orangutan yapraktaki proteinle kas yapar. Fil, bitkiden aldığı güçle (proteinle) bin kiloluk arabayı kaldırır.

Proteinin kıstası insanın doymasıdır. Vücutta doymayı haber veren doğal sensorlar vardır. Marulu insan, bir süre sonra yiyemez. Vücut ona: “Ben yeterince protein aldım. Yeter.” der. Ölçüt budur. Doymak protein alımı için yeterli bir kıstastır. Sürekli etle doymak hariç!

VEGANLIK ZARARLI MI?

Dişine göre beslenen %99,99’luk canlı, veganlık diye uydurulan dişe göre beslenme şeklinden dolayı bir zarar görmüş değildir. Koyun, inek, eşek, at hayvan gibi güçlüdür. Sağlıklıdır. SON DAKİKA!!! Bir koyun sadece ot yediği için öldü şeklinde haber duyamazsınız. Bir tavşan sadece havuç yedi, öldü. Doktor Aslana eti yasakladı J Sizce Dünyada et sadece hangi canlıya yasaklanır. Sizce Rio Karnavalı niçin kutlanır? İnsanlar bir ay boyunca et yemesin diye olabilir mi? Paskalya bayramında Hristiyanlar bir hafta niçin oruç tutup kırmızı şeyleri yemezler? Budistler.. Hintlilerin etle olan hikayelerini düşünün…

Veganlık Yararlımıdır?

Çin ve Hindistan’daki doğum oranının yükselmesiyle ete olan ihtiyaç kat be kat artmış durumdadır. Bunun sonucunda daha fazla hayvan fabrikasına ihtiyaç vardır. Fabrika ham toprağa kurulursa uzaklıktan dolayı ekonomik olmaz. Yakına ama orman alanına kurulsa ağaçlar kesilecek. Ağaç kesildi mi iklim değişecek. İklim değişti mi insan yiyecek bulamayacak. İnsanın sonunu getirtmemesi bakımından veganlık faydalıdır denebilir.

Neden Vegan Olayım?

Olmanıza gerek yok, öylesiniz zaten. Aynanın önüne geçip eşekler gibi sırıtmanız gerçeği görmeniz için yeter de artar. Tabi şu ana kadarki diş olayı sizi tatmin ettiyse…

Veganlık Ve Din?

İmam şöyle anlatır: Veznede sol eliyle çay içen veznedarı görüp, içinden sol elle içilmemesi gerektiğini bilip, dışından bunu ifade etmek istese de Amca, susar. İkinci kez sessiz kalmayıp veznedara yaptığı şeyin hoş bir şey olmadığını söyler. Veznedar cevap verir. Amca dilim damağım kurudu, bir elimle senin faiz işlemlerini yapıyor, diğer elimle (sol) de çay içiyorum.

Bu hikayeden anlaşılacağı gibi yedi büyük günahtan biri faizdir. Amca faiz yiyor. Allah ona faizi yasaklamasına rağmen Amca faiz yer. Bunun yanında Allah et yiyin, diye öğüt verir. Yememeyi yasaklamaz. Yasak faiz için aşeren Amca, öğüdü emir gibi algılayıp sabah akşam et yer. Kısacası işine nasıl geliyorsa öyle. Et yememek günah değildir. Yalan söylemek günahtır. Faiz günahtır.

Et yememek, günah değildir. Faiz yiyen insanın et yemeyen insana dinden çıkmışsın demesi kadar komik bir şey yoktur. Bir insan hem namaz kılıp hem vegan olabilir. Nihayetinde yasaklanmayan bir şeyi yapmak dine karşı olmak demek değildir. Fakat yasaklanan bir şeyi yapmak dine karşı olmak demektir. Veganlığın bu anlamda din konusu edilmesi ve faizin hasır altı edilmesi hayatın olağan akışına uygun değildir.

SABAH ÖĞLE AKŞAM NE YEMELİ?

 

Pazartesi

Sabah eğer canınız bir şeyler çekiyorsa yiyin. Çekmiyorsa acıkana kadar hiç bir şey yemeyin. Bir şey yemeniz demek, vücudunuzu değil de ne niyetle size şunu bunu ye dediği belli olmayanların dediğini yapmış olursunuz. Onun yerine en yakında olanı yani derinizin altından size seslenene kulak verin. Sabah kalktınız.

Canınız bir şey istemiyor. Bir bardak su bile istemiyor olsa bile için. Sudan zarar gelmez. Acıktığınız anda en yakınınızdaki elmayı armudu kemirin. Doymayacaksınızdır. Portakalı elma dilimi gibi dilimleyin. Bir saat soymak için uğraşmayın. Bir kutu bisküvi alın.

Bir bisküvi bir dilim portakal yiyin. Doyana kadar yiyebilirsiniz. Öğlenden sonraya kadar sizi tok tutacaktır. Günde iki öğün yiyin. Kahvaltı mutluluktur palavralarına inanmayın. Sesin dışardan değil içerden sessizce sizi uyarması gerektiğini aklınızdan çıkarmayın. Öğlenden sonra acıkırsanız.

Bir gün önceden yapacağınız humusu ekmek arası yapıp yiyebilirsiniz. Arasına tere vb. bir şey koyup üzerine hafif nane kekik ve karabiber atmak lezzetlendirecektir. Akşam ben olsam yapımı kolay mercimek çorbası yaparım. İki soğanı ince ince dilimler. Sadece onu istediğim kadar yağsız ekmekle yerim. Maalesef bazı ekmekler bırakıldıktan sonra ellerin yağlı olduğu görülür.

Yağ kilo yapar. Zeytin yağı ya da kuyruk yağı fark etmez. Çevremdekilerle neşe içinde muhabbet ederken fındık fıstık yerim. İstediğim bir içeceği içerim. Meyveye yer kalırsa yatmadan yerim.

SALI

Altın kural 1: Kahvaltı mutluluk getirmez. Dünyada yapılan araştırmalara göre kahvaltı yaralanma ve ölüm getirmekte. Dünyadaki kazaların neredeyse çok büyük çoğunluğu kahvaltıyı takip eden bir saat içinde yaşanır. Yağ yemek insanı mayıştırır. Mayışan insan kaza yapar.

Canınız acıkana kadar bir şey yemeyin. Ölmezsiniz. Canınız acıkınca zeytin, salatalık ve domatesi istediğiniz kadar ekmekle yiyin. Doyacaksınızdır. Bol su da almış olacaksınızdır. Acıkınca elma, kuruyemiş vb. pratik şeylerle gündüzü geçiştirebilirsiniz.

Çok acıkırsanız her yerde biten dönerciden ekmek arası patates soğan yaptırabilir, bazılarında bulunan pişmiş biberi yanında yiyebilirsiniz. Akşam şarjörü boşaltın. Canınız hangi yemeği istiyorsa onu yapıp yiyin. Pilav ve türlü iyi bir ikilidir. Yanında turşu yenebilir. Yemeğin yanında mutlaka içecek olacak diye bir kural yok. İstiyorsanız için ama canlıları gözlemlerseniz, mesela kediyi… önce yemek yer, sonra su içer.

Tüm canlılar böyle yapar. Yoksa aslan da bilir geyikten bir parça alıp su içip tekrar geyiğe dönmeyi. Ayrıca gece yemek yenmez diye bir kural yok. Yolda benzini olmayan araba nasıl benzine ihtiyaç duyuyorsa gece yarısı acıkan biri de yemek yiyebilir. Ses içeriden emir veriyorsa dinlemek gerek. Gece yiyen biri yüksek olasılık sabah bir şey yemek istemeyecektir. Kahvaltıyı öğlen yapabilir.

ÇARŞAMBA

Sabah su içmeyi unutmayın zira vücut en az 6-7 saat su içmemiş bir halde olur. Oysa insan öğlen su içse akşama doğru tekrar içmek ister. Su iyidir. Sabah çok açsanız kışın yapılan domates konservesini açın ve pişirmek için içine ne seviyorsanız onu koyup pişirip ekmekle yiyin.

Sadece bunu yiyin çünkü özellikle Avrupa’da sabah sadece bir poğaça yenir, kahve içilir. Sabah başkaca şeyler yenmez. Zaten canlarını dinledikleri için pek yemek de istemezler. Doymazsanız bir avuç fındık fıstık bir iki dakikada doymanızı sağlayacaktır. Yine olmazsa meyve yiyebilirsiniz. Bunları tükettikten sonra öğlen sadece bir çorba içmek kafi olabilir.

Akşam tencerenin dibinde soğanı zeytinyağını salçayı kavurup üstüne bamya, onun üstüne nohut, en üste de kışlık bir kavanoz domatesi ekleyip hiç karıştırmadan üzerine hafif su koyarak pişirebilirsiniz. Pişmeye 5 dakika bolca nane serpip üzerine dövülmüş sarımsağı koyup kapağı kapattığınızda çok lezzetli bir yemek yapmış olacaksınız.

Artık o andan sonra meyve kuruyemiş atıştırmalık ne bulursanız yiyebilirsiniz. Tek kural içinde yağ olmaması. Salatalık söğüş yapıp üstüne tuz atıp keyif yapmak oldukça sağlıklı bir hareket olacaktır.

PERŞEMBE

Düdüklüde patates 10 dk pişer. Patates haşlayıp yanına zeytin domates salatalık yenebilir. Öğlen çok acıkınca etraftaki lokantalardan yağsız pilav, makarna, türlü gibi şeyler yenebilir. En güzeli arada bir meyve yemektir. Akşam pırasalı börek yenebilir. Barbunya yapılabilir.

Sebze çorbası pişirilebilir. Sarma dolmayı saymıyorum. Yapması zor şeyler onlar. Yine de onlar yapılabilir. İşi zorlaştırmak istiyorsanız, mercimekli içliköfte yapıp yiyebilirsiniz.

CUMA

Sabah iki domatesi soyup blenderle ezin. İçine zeytin yağı, bolca kekik, karabiber koyup ekmekle yiyiniz. Çalışmıyorsanız dövülmüş sarımsak daha lezzetli yapacaktır. Etrafınızda kimse olmayacaksa tavsiye edilir. Öğlen bulgur ve şakşuka benzeri bir yemek yenebilir.

Arada yine bir meyve yenebilir. Akşam elma dilim patates, karnabahar, brokoli haşlanıp ekmekle yenebilir. Çorba her akşam yenebilir. Unutmayın ki bir öğünde yiyeceğiniz ekmek bir lira iken et, en az on yirmi liradır. Madem asıl olan doymaktır. Doyduktan sonra artacak para keyfe harcanabilir.

Cuma Cuma bir yetime yardım edilip mutluluğu bulaştırılabilir. Ha.. bu yapılırsa ne olur. Tam beş gün boyunca mayışmamış olursunuz. Kaza riskini azaltmış olursunuz. Az para harcamış olursunuz. Daha hafif hissedersiniz. Kilonuz hep aynı kalır. Bilinmelidir ki tombişlik ile yağ kardeştir. Yağ ha kuyruktan gelmiş ha tavuktan ha zeytinden… fark etmez!

Çölyak Hastalığı Nedir?

Corona Virüse Karşı Etkili Zeytin Yaprağı Çayı Nasıl Yapılır?

TED

Click to rate this post!
[Total: 2 Average: 5]

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Kapalı
Kapalı