Zorunlu Trafik Sigortası Nedir ve Neleri Kapsar? -
Genel

Zorunlu Trafik Sigortası Nedir ve Neleri Kapsar?

Zorunlu trafik sigortası, devlet bütün motorlu araç sahiplerine yapılması zorunlu tutar. Kaza sonucunda diğer araç ya da üçüncü şahıslara verilebilecek zararlar için yaptıranı güvence altına alan bir sigorta ürünüdür.

Zorunlu Trafik Sigortası Nedir?

Zorunlu trafik sigortası nedir? Trafiğe çıkacak olan her araç sahibinin yaptırmasının zorunlu olduğu sigorta türüne Zorunlu trafik sigortası denmektedir. 2918 sayılı kanuna göre (Karayolları Trafik Kanununa) ; bu sigorta çeşidi, herhangi bir hasar ve sorun oluştuğu vakit zararın tazminidir.

Zorunlu trafik sigortasını düzenli olarak yaptıran kişiler kusurlu oldukları trafik kazalarında ortaya çıkan sorunlarda maddi olarak büyük bir rahatlık kazandırır. Ve karşı tarafın aracında ortaya çıkan maddi hasarlar da bununla karşılanmaktadır. Karşı araçta olan sürücü kişi ve yolculardaki bedensel zararlar da trafik sigortasının teminatı kapsamına girer. Hastane masrafları, ölüm gibi durumlar varsa kusurlu olan kişi ödemekle yükümlüdür.

Kanunlar tarafından sigortayı yaptırmak zorunludur. Aksi taktirde trafik sigortası geciktirme veya yaptırmama cezası ödemek zorunda kalınmaktadır. Trafik sigortasını yaptırmayı ertelemek kişinin her türlü zararınadır. Bu nedenle sigorta yenileme işlemi de düzenli olarak takip edilmelidir.

Zorunlu Trafik Sigortası Neleri Kapsar?

Zorunlu trafik sigortasının teminatları, limitleri “Hazine Müsteşarlığı” tarafından belirlenmektedir.  Bütün bu sigorta şirketlerinde, bu teminatlar aynıdır. Ancak fiyat, ödeme gibi seçenekleri doğal olarak şirketten şirkete farklılık gösterir.

Zorunlu trafik sigortası neleri kapsar sorusunun cevabı aşağıda detaylı şekilde sıralanmıştır:

Kişi başı ölüm ve tedavi giderlerini: Hasarın meydana geldiği durumlarda her bir kişi için, sunulacak olan vefa ve tedavi giderlerini kapsar.

Kaza başına ölüm ve tedavi giderlerini: Hasar durumunda kazadaki her kişinin vefat ve tedavi masraflarını kapsar.

Kaza başı maddi giderlerini ve tutarlarını: Hasar durumunda karşı tarafa ödenecek olan maddi zararların karşılığını kapsar.

Sigorta şirketleri ile anlaşma yapmakla birlikte sigorta şirketine karşı bilinmesi gereken bazı sorumluluklar da bulunmaktadır.  Ne gibi güvencelerin olduğu, hangi durumlarda güvencelerin olmadığını iyi bir şekilde araştırmak gerekir. Sigorta şirketleri ile sorun yaşamaması için yasal sorumlulukların bilinmesi gerekmektedir.

Karayolları trafik yasalarına göre trafik kazalarında kişilerin şu sorumlulukları vardır;

– Eğer araç kiralandıysa; aracı kullanan ve kiralayan kişi ile araç sigorta kapsamına girmemektedir

– Araç bedelsiz olarak birisine verilir ise ve o kişi tarafından kaza yapılır ise bu durumunda da sigorta şirketi herhangi bir ödeme yapmamaktadır.

Hangi Durumlarda Zorunlu Trafik Sigortası Ödemesi Yapılmaz?

Bazı durumlar ortaya çıktığı zaman trafik sigortası aracınızın hasarını karşılamamaktadır. Trafik sigortasının ödeme yapmayacağı durumlar şunlardır;

  • Zorunlu trafik sigortası, araç taşınırken ya da serviste iken meydana gelebilecek herhangi bir zararı karşılamamaktadır.
  • Araç çalınmış ise, aracın diğer araçlara vereceği hasar trafik sigortası tarafından karşılanmamaktadır.
  • Trafik sigortası, kaza meydana geldikten sonra araç sahibine açılan davada yani manevi tazminat davasında işe yarar.
  • Gösteriler ve yarışlar gibi etkinliklere girildiği zaman ortaya çıkabilecek hasarlar karşılanmamaktadır
  • Terör eylemleri için araçların kullanılması, bu kullanım şekline bağlı olarak ortaya çıkan zararlar karşılanmamaktadır.
  • Kaza oluştuğu vakit, araca bağlı römorkta yer alan eşyaların göreceği zarar da karşılanmamaktadır.

Aynı zamanda sigorta primi ödemedi ise sigorta şirketi herhangi bir ödeme yapmamaktadır. Zorunlu trafik sigortasına ait olan ve ödememesi gereken prim ödenmedi ise, kusurlu görülen bir trafik kazası ortaya çıktığı zaman karşı tarafta oluşabilecek hasarı araç sahibi ödemekle yükümlü olmaktadır.

Zorunlu trafik sigortası yaptırmayan araç sürücülerini bekleyen cezalar şunlardır;

– Trafik sigortası zorunlu olduğu halde yapılmamışsa ceza alınır.

– Trafik sigortasını zamanında yaptırmayan kişiler, poliçede indirim şansını kaybetmektedirler.

– Poliçenin yaptırılmaması, yenilenmemesi halinde, gecikme yaşanan her ay için kişi %5 oranında gecikme cezası ödeme uygulaması uygulanmaktadır.

– Sigortası bulunmayan araç trafikte tespit edilirse; araç çekici yardımıyla otoparka götürülerek trafikten men edilir. Araç sahibi trafik sigortasını yaptırana kadar araç, otoparkta tutulmaktadır. Araç sahibi bu durumda, hem çekici ücretini öder. Aracın otoparkta kaldığı gün kadar otopark ücretini de ödemekle yükümlü olur.

 

Bireysel Bankacılık Nedir? 

Click to rate this post!
[Total: 1 Average: 5]

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu
Kapalı
Kapalı