Polietilen Köpükler Hangi Ürünlerle Birlikte Kullanılır? - Serkan Hüseyin Atay
Genel

Polietilen Köpükler Hangi Ürünlerle Birlikte Kullanılır?

Polietilen, etilenin polimerizasyonu ile elde edilen ve termoplastikler sınıfına ait amorf veya kısmen kristal yapı malzemesidir.

Polietilenin monomeri etilendir. Etilen polimerizasyonu; yüksek basınçlı proses ve düşük basınçlı proses olmak üzere iki şekilde yapılır. Yüksek basınç işlemleri 1000 ile 3000 atmosfer arasındaki basınçlarda ve 100 ile 300 °C arasındaki sıcaklıklarda gerçekleştirilir.

Bu şekilde yaklaşık 0.91-0.94 g/cm3 yoğunlukta elde edilen polietilene "düşük yoğunluklu polietilen (DYPE)" de denir. Alçak basınç işlemi, 30 atmosferlik bir basınçta ve yaklaşık 150°C’lik bir sıcaklıkta çalışır. Bu şekilde elde edilen yoğunlukları 0,96 g/cm³’ün üzerinde olan polietilenlere "Yüksek Yoğunluklu Polietilenler (YYPE)" de denilmektedir.

Polietilenin Özellikleri

Polietilen (Polyethylene Foam) kokusuz inert bir malzemedir. Fiziksel kusurlarınız yok. Oda sıcaklığında korozyona ve her türlü kimyasala karşı dayanıklıdır. Mükemmel bir elektrik yalıtkanı olan polietilen, yüksek termal genleşme katsayısı nedeniyle sürekli güneşe maruz kalma ve açık havaya maruz kalma nedeniyle bozulabilir. Malzeme güneş ışığına maruz kaldığında kırılgan hale gelebilir. Bu sebeplerden dolayı polietilen malzemeler direk güneş ışığından korunmalıdır.

Chemically Cross Linked Polyethylene Foam

Chemically Cross Linked Polyethylene Foam, içine konulan kimyasal şişiriciler ve çapraz bağlayıcılar yardımıyla ekstrüde edildikten sonra ısı fırınında genleşen polietilen köpük malzemedir. Chemically Cross Linked sayesinde ileri kimyasal ve mekanik özelliklere sahiptir. Ses, ısı, nem yalıtımı ve darbe koruması amaçlıdır. Farklı sektörler için levha, rulo, boru, ekstra lamineli veya laminesiz olarak üretilebilir.

Günümüzde birçok hammadde yerine PE Foam tercih edilmektedir.  Malzeme -40°C ile 120°C arasındaki sıcaklıklarda kullanılabilir ve sürekli kullanım sınırı 80°C civarındadır. Hem normal hem de düşük sıcaklıklarda darbe dayanımı yüksektir, asit ve alkalilerden etkilenmez, çoğu ortamda kullanılabilir Etkileşim yok Organik bir solventtir tuz ve bakterilerden etkilenmez Polietilen benzin, benzen ve trikloretilende çözünür.

Polietilen Malzeme

Polyethylene Foam şeffaf veya opak filmler, ambalaj ve ambalaj malzemeleri, elektrik teli izolasyon malzemeleri, oyuncaklar, ev eşyaları, elektronik malzemeler, battaniye ve tekstiller, soğuk su, doğalgaz ve kalorifer boruları, köpük malzemeler (örtüler, filmler, bantlar, tüpler) Ceketler, doldurma fitilleri vb. 1.2.Yalıtkan polietilen malzemeler ve kullanımları.

Yalıtkan ve aynı zamanda koruyan polietilen malzeme. Köpükler (kapaklar, plakalar, bantlar, boru kılıfları, vb.), sızdırmazlık levhaları, topuz kapakları, filmler, folyolar. Köpük genellikle düşük yoğunluklu polietilenden yapılırken, diğerleri hem düşük hem de yüksek yoğunluklu polietilenden yapılır.

Polietilen Köpük Uygulama Alanları Nelerdir?

İzolasyon için tek taraflı veya çift taraflı polietilen köpük bant kullanılmaktadır. Polietilen köpük, yüksek yoğunluklu köpük içerir. Dış hasarlara karşı dayanıklıdır ve mekanik özellikleri iyileştirme etkisine sahiptir.

  • Polietilen köpük kalınlığı 2mm ile 20mm arasında değişmektedir.
  • Isıya dayanıklı bir yapıya sahiptir.
  • Soğuk iklimlerde kullanıldığında -20°C’nin altındaki sıcaklıklarda çalışılması tavsiye edilir.

Polietilen köpük bandın kullanım alanı çok geniştir. Köpüklü polietilen bant kapalı hücre yapısına sahip olup ısı ve ses izolasyonu için kullanılabilir. Kapalı hücre yapısından dolayı geçirimsizdir. Uygulaması pratik ve kolaydır. Çeşitli yüzeylere hızlı bir şekilde yapışır. Esnek yapısı ile düz olmayan yüzeylere rahatlıkla uygulanabilir.

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]
Etiketler

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Kapalı
Kapalı